Top 24 Basic Electrical Engineering Questions with Answers

Basic Electrical Engineering Questions with Answers


1- In a constant voltage DC circuit, when the resistance increases, the current will 
a) Decrease 
a) Stop 
a) Increase 
a) Remains constant 

Answer: a

2 - The unit of electrical resistance is 
a) Volt 
a) Amp 
a) Ohm 
a) Coulomb 

Answer: c
Basic Electrical Engineering Questions

3 - The current out of an ideal current source is 
a) Zero 
a) Constant 
a) Load resistance dependent 
a) Internal resistance dependent 

Answer: b



4 - In a series circuit, which of the parameters remain constant across all circuit elements such as resistor, capacitor and inductor etcetera? 
a) Voltage 
b) Current 
c) Both voltage and current 
d) Neither voltage nor current 

Answer: b

5 - If there are two bulbs connected in series and one blows out, what happens to the other bulb? 
a) The other bulb continues to glow with the same brightness 
b) The other bulb stops glowing 
c) The other bulb glows with increased brightness 
d) The other bulb also burns out
Answer: b

6 - What happens to the current in the series circuit if the resistance is doubled? 
a) It becomes half its original value 
b) It becomes double its original value 
c) It becomes zero 
d) It becomes infinity 

Answer: a

7 - The current in each branch of a parallel circuit is proportional to_______ 
a) The amount of time the circuit is on for 
b) Proportional to the value of the resistors 
c) Equal in all branches 
d) Proportional to the power in the circuit 

Answer: b

8 - The currents in the three branches of a parallel circuit are 3A, 4A and 5A. What is the current leaving it? 
a) 0A 
b) Insufficient data provided 
c) The largest one among the three values 
d) 12A 

Answer: d

9 - Batteries are generally connected in______ 
a) Series b) Parallel 
c) Either series or parallel 
d) Neither series nor parallel 

Answer: a

10 - What is the value of current if a 50C charge flows in a conductor over a period of 5 seconds? 
a) 5A 
b) 10A 
c) 15A 
d) 20A 

Answer: b

11 - KCL can be applied for __________ 
a) Planar networks 
b) Non-planar networks 
c) Both planar and non-planar 
d) Neither planar nor non-planar 

Answer: c

12 - What is the basic law that has to be followed in order to analyze ant circuit? 
a) Newton’s laws 
b) Faraday’s laws 
c) Ampere’s laws 
d) Kirchhoff’s law 

Answer: d



13 - KVL is applied in ____________ 
a) Mesh analysis 
b) Nodal analysis 
c) Both mesh and nodal 
d) Neither mesh nor nodal 

Answer: a

14 - A 250V bulb passes a current of 0.3A. Calculate the power in the lamp.
a) 75W
b) 50W
c) 25W
d) 90W

Answer: a

15 - Calculate the work done in a resistor of 20 ohm carrying 5A of current in 3 hours.
a) 1.5J
b) 15J
c) 1.5kWh
d) 15kWh

Answer: c

16 - The SI unit of power is?
a) kW(kilo-watt)
b) J/s(joules per second)
c) Ws(watt-second)
d) J/h(joules per hour

Answer: b

17 - Which among the following is a unit for electrical energy?
a) V(volt)
b) Wh(kilowatt-hour)
c) Ohm
d) C(coloumb)

Answer: b

18 - A battery converts___________
a) Electrical energy to chemical energy
b) Chemical energy to electrical energy
c) Mechanical energy to electrical energy
d) Chemical energy to mechanical energy

Answer: b

19 - Which of the following statements are true with regard to resistance?
a) Resistance is directly proportional to length of the wire
b) Resistance is directly proportional to area of cross section of the wire
c) Resistance is inversely proportional to the length of the wire
d) All the statements are false

Answer: a

20 - The reciprocal of resistivity is________
a) Conductance
b) Resistance
c) Conductivity
d) Impedance

Answer: c

21 - The resistance of insulators __________
a) Increases with increase in temperature
b) Decreases with increase in temperature
c) Remains the same with increase in temperature
d) Becomes zero with increase in temperature

Answer: b

22 - What is the unit of temperature coefficient?
a) ohm/centigrade
b) ohm-centigrade
c) centigrade-1
d) centigrade

Answer: c

23 - The rise or fall in resistance with the rise in temperature depends on________
a) The property of the conductor material
b) The current in the metal
c) Both the given options
d) Does not depend on any factor

Also Read - MCQ on Control System for Electrical Engineering

Answer: a

24 - Materials having resistance almost equal to zero is_______
a) Semi-conductor
b) Conductor
c) Superconductors
d) Insulators

Answer: c
Share:

Most Asked Electrical Engineering Objective Question on Electric Heating

Most Asked Electrical Engineering Objective Question on Electric Heating

1. ______ method has leading power factor
(a) Resistance heating
(b) Dielectric heating
(c) Arc heating
(d) Induction heating
Ans: b

2. Heat is transferred simultaneously by condition, convection and radiation
(a) inside boiler furnaces
(b) during melting of ice
(c) through the surface of the insulted pipe carrying steam
(d) from refrigerator coils to freezer of a refrigerator
Ans: a

3. The process of heat transfer during the reentry of satellites and missiles, at very high speeds, into earth’s atmosphere is known as
(a) ablation
(b) radiation
(c) viscous dissipation
(d) irradiation
Ans: a

4. Which of the following has the highest value of thermal conductivity ?
(a) Water
(b) Steam
(c) Solid ice
(d) Melting ice
Ans: c


5. Which of the following insulating materials was suitable for low temperature applications ?
(a) Asbestos paper
(b) Diatomaceous earth
(c) 80 percent magnesia
(d) Cork
Ans: b

6. Which of the following will happen if the thickness of refractory wall of furnace is increased ?
(a) Heat loss through furnace wall will increase
(b) Temperature inside the furnace will fall
(c) Temperature on the outer surface of furnace walls will drop
(d) Energy consumption will increase
Ans: c

Also Read - MCQ on Cables for Electrical Engineering

7. In a resistance furnace the atmosphere is
(a) oxidising
(b) deoxidising
(c) reducing
(d) neutral
Ans: a

8. By the use of which of the following, high frequency power supply for induction furnaces can be obtained ?
(a) Coreless transformers
(b) Current transformers
(c) Motor-generator set
(d) Multi-phase transformer
Ans: c

9. In an electric room heat convector the method of heating used is
(a) arc heating
(b) resistance heating
(c) induction heating
(d) dielectric heating
Ans: b

10. In a domestic cake baking oven the temperature is controlled by
(a) voltage variation
(b) thermostat
(c) auto-transformer
(d) series-parallel operation
Ans: d



11. In resistance heating highest working temperature is obtained from heating elements made of
(a) nickel copper
(b) nichrome
(c) silicon carbide
(d) silver
Ans: c

12. In the indirect resistance heating method, maximum heat-transfer takes place by
(a) radiation
(b) convection
(c) conduction
(d) any of the above
Ans: a

13. Property of low temperature co-efficient of heating element is desired due to which of the following reasons ?
(a) To avoid initial rush of current
(b) To avoid change in kW rating with temperature
(c) Both (a) and (b)
(d) Either (a) or (b)
Ans: c

14. Radiations from a black body are proportional to
(a) T1
(b) T2
(c) T3
(d) T4
Ans: d

15. Ajax Wyatt furnace is started when
(a) it is filled below core level
(b) it is filled above core level
(c) it is fully empty
(d) none of the above
Ans: b

16. Radiant heating is used for which of the following ?
(a) Annealing of metals
(b) Melting of ferrous metals
(c) Heating of liquids in electric kettle
(d) Drying of paints and varnishes
Ans: d


17. Which of the following devices is necessarily required for automatic temperature control in a furnace ?
(a) Thermostat
(b) Thermocouple
(c) Auto-transformer
(d) Heating elements of variable resis-tance material
Ans: b

18. For radiant heating around 2250°C, the heating elements are made of
(a) copper alloy
(b) carbon
(c) tungsten alloy
(d) stainless steel alloy
Ans: c

19. The electrode of a direct arc furnace is made of
(a) tungsten
(b) graphite
(c) silver
(d) copper
Ans: b

20. In direct arc furnace, which of the following has high value ?
(a) Current
(b) Voltage
(c) Power factor
(d) All of the above
Ans: a

Tags-
#MCQ on Electric Heating
Share:

Most Asked Electrical Engineering Objective Question on Industrial Drive

Most Asked Electrical Engineering Objective Question on Industrial Drive
1. Which of the following motors always starts on load ?
(a) Conveyor motor
(b) Floor mill motor
(c) Fan motor
(d) All of the above
Ans: d

2. When the load is above _____ a synchronous motor is found to be more economical.
(a) 2 kW
(b) 20 kW
(c) 50 kW
(d) 100 kW
Ans: d

3. The load cycle for a motor driving a power press will be
(a) variable load
(b) continuous
(c) continuous but periodical
(d) intermittent and variable load
Ans: d

4. While selecting an electric motor for a floor mill, which electrical characteristics will be of least significance ?
(a) Running characteristics
(b) Starting characteristics
(c) Efficiency
(d) Braking
Ans: d

5. Which of the following motors are preferred for overhead travelling cranes ?
(a) Slow speed motors
(b) Continuous duty motors
(c) Short time rated motors
(d) None of the above
Ans: c

Also Read - Basic of Electrical Engineering and Basic Electrical Formulas

6. ____ is preferred for synthetic fiber mills.
(a) Synchronous motor
(b) Reluctance motor
(c) Series motor
(d) Shunt motor
Ans: b

7. Ward-Leonard controlled D.C. drives are generally used for ______ excavators.
(a) Light duty
(b) Medium duty
(c) Heavy duty
(d) All of the above
Ans: c

8. Which of the following motors is used for elevators ?
(a) Induction motor
(b) Synchronous motor
(c) Capacitor start single phase motor
(d) Any of the above
Ans: a

9. Which part of a motor needs maximum attention for maintenance ?
(a) Frame
(b) Rearing
(c) Stator winding
(d) Rotor winding
Ans: b

10. _______ motor is a constant speed motor.
(a) Synchronous motor
(b) Schrage motor
(c) Induction motor
(d) Universal motor
Ans: a

11. The starting torque in case of centrifugal pumps is generally
(a) less than running torque
(b) same as running torque
(c) slightly more than running torque
(d) double the running torque
Ans: a

12. For which of the following applications D.C. motors are still preferred ?
(a) High efficiency operation
(b) Reversibility
(c) Variable speed drive
(d) High starting torque
Ans: c

13. In a paper mill where constant speed is required
(a) synchronous motors are preferred
(b) A.C. motors are preferred
(c) individual drive is preferred
(d) group drive is preferred
Ans: c

14. A reluctance motor
(a) is provided with slip rings
(b) requires starting gear
(c) has high cost
(d) is compact
Ans: d

15. The size of an excavator is usually expressed in terms of
(a) ‘crowd’ motion
(b) angle of swing
(c) cubic metres
(d) travel in metres
Ans: c

16. For blowers which of the following motor is preferred ?
(a) D.C. series motor
(b) D.C. shunt motor
(c) Squirrel cage induction motor
(d) Wound rotor induction motor
Ans: c

17. Which of the following is essentially needed while selecting a motor ?
(a) Pulley
(b) Starter
(c) Foundation pedal
(d) Bearings
Ans: b

18. ____ method of starting a three phase induction motor needs six terminals.
(a) Star-delta
(b) Resistance starting
(c) Auto-transformer
(d) None of the above
Ans: a


19. In ______ method of staging three phase induction motors the starting voltage is not reduced.
(a) auto-transformer
(b) star-delta
(c) slip ring
(d) any of the above
Ans: c

20. In jaw crushers a motor has to often start against ______ load.
(a) heavy
(b) medium
(c) normal
(d) low
Ans: a

21. Heat control switches are used in
(a) transformers
(b) cooling ranges
(c) three phase induction motors
(d) single phase
Ans: b

22. has relatively wider range of speed control.
(a) Synchronous motor
(b) Ship ring induction motor
(c) Squirrel cage induction motor
(d) D.C. shunt motor
Ans: d

23. In squirrel cage induction motors which of the following methods of starting cannot be used ?
(a) Resistance in rotor circuit
(b) Resistance in stator circuit
(c) Auto-transformer starting
(d) Star-delta starting
Ans: a

24. Battery operated scooter for braking uses
(a) plugging
(b) mechanical braking
(c) regenerative braking
(d) rheostatic braking
Ans: b

25. _____ has the least value of starting torque to full load torque ratio.
(a) D.C. shunt motor
(b) D.C. series motor
(c) Squirrel cage induction motor
(d) Slip ring induction motor
Ans: c

26. In case of _______ speed control by injecting e.m.f. in the rotor circuit is possible.
(a) d.c. shunt motor
(b) schrage motor
(c) synchronous motor
(d) slip ring induction motor
Ans: d

27. A pony motor is used for the starting which of the following motors ?
(a) Squirel cage induction motor
(b) Schrage motor
(c) Synchronous motor
(d) None of the above
Ans: c

28. In ________ the speed can be varied by changing the position of brushes.
(a) slip ring motor
(b) schrage motor
(c) induction motor
(d) repulsion motor
Ans: b

29. The travelling speed of cranes varies from
(a) 20 to 30 m/s
(b) 10 to 15 m/s
(c) 5 to 10 m/s
(d) 1 to 2.5 m/s
Ans: d

30. Besides a constant speed a synchronous rotor possesses which of the following advantages ?
(a) Lower cost
(b) Better efficiency
(c) High power factor
(d) All of the above
Ans: c

31. A wound rotor induction motor is preferred, as compared to squirrel cage induction motor, when major consideration is
(a) slop speed operation
(b) high starting torque
(c) low windage losses
(d) all of the above
Ans: b

32. Which of the following motors has series characteristics ?
(a) Shaded pole motor
(b) Repulsion motor
(c) Capacitor start motor
(d) None of the above
Ans: b

33. For a D.C. shunt motor which of the following is incorrect ?
(a) Unsuitable for heavy duty starting
(b) Torque varies as armature current
(c) Torque-armature current is a straight line
(d) Torque is zero for zero armature current
Ans: a

34. For which of the following applications motor has to start with high acceleration?
(a) Oil expeller
(b) Floor mill
(c) Lifts and hoists
(d) Centrifugal pump
Ans: c

Also Read - MCQ on Measurement and Instrumentation for Electrical Engineering

35. Which of the following types of motor enclosure is safest ?
(a) Totally enclosed
(b) Totally enclosed fan cooled
(c) Open type
(d) Semi closed
Ans: b

36. The diameter of the rotor shaft for an electric motor depends on which of the following ?
(a) r.p.m. only
(b) Horse power only
(c) Horse power and r.p.m.
(d) Horse power, r.p.m. and power factor
Ans: c

37. The cost of an induction motor will increase as
(a) horsepower rating increases but r.p.m. decreases
(b) horsepower rating decreases but r.p.m. increases
(c) horsepower rating and operating speed increases
(d) horsepower rating and operating speed decreases
Ans: a


Share:

Most Asked Electrical Engineering Objective Question on Electric Traction

Electrical Engineering Objective Question on Electric Traction
1. The speed of a locomotive is controlled by
(a) flywheel
(b) gear box
(c) applying brakes 11.
(d) regulating steam flow to engine
Ans: d

2. For diesel locomotives the range of horsepower is
(a) 50 to 200
(b) 500 to 1000
(c) 1500 to 2500
(d) 3000 to 5000
Ans: c

3. The horsepower of steam locomotives is
(a) up to 1500
(b) 1500 to 2000
(c) 2000 to 3000
(d) 3000 to 4000
Ans: a

4. The overall efficiency of steam locomotive is around
(a) 5 to 10 percent
(b) 15 to 20 percent
(c) 25 to 35 percent
(d) 35 to 45 percent
Ans: a

Also Read - MCQ on Transmission and Distribution for Electrical Engineering

5. In a steam locomotive electric power is provided through
(a) overhead wire
(b) battery system
(c) small turbo-generator
(d) diesel engine generator
Ans: c

6. Which of the following drives is suitable for mines where explosive gas exists ?
(a) Steam engine
(b) Diesel engine
(c) Battery locomotive
(d) Any of the above

Ans: c

7. Overload capacity of diesel engines is usually restricted to
(a) 2 percent
(b) 10 percent
(c) 20 percent
(d) 40 percent
Ans: a

8. In case of steam engines the steam pressure is
(a) 1 to 4 kgf/cm2
(b) 5 to 8 kgf/cm2
(c) 10 to 15 kgf/cm2
(d) 25 to 35 kgf/cm2
Ans: c

9. Which of the following is the advantage of electric braking ?
(a) It avoids wear of track
(b) Motor continues to remain loaded during braking
(c) It is instantaneous
(d) More heat is generated during braking
Ans: a

10. Co-efficient of adhesion is
(a) high in case of D.C. traction than in the case of AC. traction
(b) low in case of D.C. traction than in the case of AC. traction
(c) equal in both AC. and D.C. traction
(d) any of the above
Ans: b

11. The friction at the track is proportional to
(a) 1/speed
(b) l/(speed)2
(c) speed
(d) none of the above
Ans: c

12. The normal value of adhesion friction is
(a) 0.12
(b) 0.25
(c) 0.40
(d) 0.75
Ans: b

13. Which of the following braking systems is used on steam locomotives ?
(a) Hydraulic system
(b) Pneumatic system
(c) Vacuum system
(d) None of the above
Ans: c


14. _____ method can bring the locomotive to dead stop.
(a) Plugging braking
(b) Rheostatic braking
(c) Regenerative braking
(d) None of the above
Ans: a

15. The value of co-efficient of adhesion will be high when rails are
(a) greased
(b) wet
(c) sprayed with oil
(d) cleaned with sand
Ans: d

16. The voltage used for suburban trains in D.C. system is usually
(a) 12 V
(b) 24 V
(c) 220 V
(d) 600 to 750 V
Ans: d

17. For three-phase induction motors which of the following is the least efficient method of speed control ?
(a) Cascade control
(b) Pole changing
(c) Rheostat control
(d) Combination of cascade and pole changing
Ans: c

18. _____ have maximum unbalanced forces
(a) Diesel shunters
(b) Steam locomotives
(c) Electric locomotives
(d) Diesel locomotives
Ans: b

19. The return circuit for tramcars is through
(a) neutral wire
(b) rails
(c) cables
(d) common earthing
Ans: b

20. Specific energy consumption is least in _______ service.
(a) main line
(b) urban
(c) suburban
Ans: a

21.  _______ was the first city in India to adopt electric traction.
(a) Delhi
(b) Madras
(c) Calcutta
(d) Bombay
Ans: d

Also ReadMCQ on Electrical Machine Design for Electrical Engineering

22. _______ frequency is not common in low frequency traction system
(a) 40 Hz
(b) 25 Hz
(c) 16 Hz
Ans: a

23. For 25 kV single phase system power supply frequency is
(a) 60 Hz
(b) 50 Hz
(c) 25 Hz
(d) 16 Hz
Ans: b

24. Suri transmission is
(a) electrical-pneumatic
(b) mechanical-electrical
(c) hydro-mechanical
(d) hydro-pneumatic
Ans: c

25. In case of a steam engine an average coal consumption per km is nearly
(a) 150 to 175 kg
(b) 100 to 120 kg
(c) 60 to 80 kg
(d) 28 to 30 kg
Ans: d

26. If the co-efficient of adhesion on dry rails is 0.26, which of the following could be the value for wet rails ?
(a) 0.3
(b) 0.26
(c) 0.225
(d) 0.16
Ans: d

If You like our work please share this Electrical Engineering Objective Question on Electric Traction with other friends, what next you expect from us please tell us via comment.
Share:

MCQ on Control System for Electrical Engineering

Multiple Choice Questions (MCQ) on Control System for Electrical Engineering

control system questions and answers for gate
1. For open control system which of the following statements is incorrect ? 
(a) Less expensive 
(b) Recalibration is not required for maintaining the required quality of the output 
(c) Construction is simple and maintenance easy 
(d) Errors are caused by disturbances 

Ans: b

2. In closed loop control system, with positive value of feedback gain the overall gain of the system will 
(a) decrease 
(b) increase 
(c) be unaffected 
(d) any of the above 

Ans: a



3. Which of the following is an open loop control system ? 
(a) Field controlled D.C. motor 
(b) Ward leonard control 
(c) Metadyne 
(d) Stroboscope 

Ans: a

4. ____ has tendency to oscillate. 
(a) Open loop system 
(b) Closed loop system 
(c) Both (a) and (b) 
(d) Neither (a) nor (b) 

Ans: b

5. A car is raining at a constant speed of 50 km/h, which of the following is the feedback element for the driver ? 
(a) Clutch 
(b) Eyes 
(c) Needle of the speedometer 
(d) Steering wheel 
(e) None of the above 

Ans: c

6. An automatic toaster is a ______ loop control system. 
(a) open 
(b) closed 
(c) partially closed 
(d) any of the above 

Ans: a

7. _____ is a closed loop system. 
(a) Auto-pilot for an aircraft 
(b) Direct current generator 
(c) Car starter 
(d) Electric switch 

Ans: a

8. Which of the following should be done to make an unstable system stable ? 
(a) The gain of the system should be decreased 
(b) The gain of the system should be increased 
(c) The number of poles to the loop transfer function should be increased 
(d) The number of zeros to the loop transfer function should be increased 

Ans: b

9. A.C. servomotor resembles 
(a) two phase induction motor 
(b) Three phase induction motor 
(c) direct current series motor 
(d) universal motor 

Ans: a

10. As a result of introduction of negative feedback which of the following will not decrease ? 
(a) Band width 
(b) Overall gain 
(c) Distortion 
(d) Instability 

Ans: a



11. In a control system the output of the controller is given to 
(a) final control element 
(b) amplifier 
(c) comparator 
(d) sensor 
(e) none of the above 

Ans: a

12. A controller, essentially, is a 
(a) sensor 
(b) clipper 
(c) comparator 
(d) amplifier 

Ans: c

13. Which of the following is the input to a controller ? 
(a) Servo signal 
(b) Desired variable value 
(c) Error signal 
(d) Sensed signal 

Ans: c

14. With feedback _____ increases. 
(a) system stability 
(b) sensitivity 
(c) gain 
(d) effects of disturbing signals 

Ans: a

15. The type 0 system has ______ at the origin. 
(a) no pole 
(b) net pole 
(c) simple pole 
(d) two poles 
(e) none of the above 

Ans: a

16. The type 1 system has ______ at the origin. 
(a) no pole 
(b) net pole 
(c) simple pole 
(d) two poles 

Ans: c

17. The type 2 system has ______ at the origin. 
(a) no net pole 
(b) net pole 
(c) simple pole 
(d) two poles 

Ans: d

18. _____ is not a final control element. 
(a) Control valve 
(b) Potentiometer 
(c) Electropneumatic converter 
(d) Servomotor 

Ans: b

19. Which of the following is an electromagnetically device ? 
(a) Induction relay 
(b) Thermocouple 
(c) LVDT 
(d) Any of the above 
(e) None of the above 

Ans: c

20. Which of the following can be measured by LVDT? 
(a) Displacement 
(b) Velocity 
(c) Acceleration 
(d) Any of the above 

Ans: d


21. Which of the following is the output of a thermocouple ? 
(a) Alternating current 
(b) Direct current 
(c) A.C. voltage 
(d) D.C. voltage 
(e) None of the above 

Ans: d

Tags- 
#mcq on Control System for Electrical Engineering
#Control System questions and answers
#Control System mcq
#control system questions and answers for gate
Share:

MCQ on Measurement and Instrumentation for Electrical Engineering

Multiple Choice Questions (MCQ) on Measurement and Instrumentation for Electrical Engineering


MCQ on Measurement and Instrumentation for Electrical Engineering
1. According to application, instruments are classified as 
(a) switch board 
(b) portable 
(c) both (a) and (b) 
(d) moving coil 
(e) moving iron 
(f) both (d) and (e) 

Ans: c

2. A _____ device prevents the oscillation of the moving system and enables the latter to reach its final position quickly 
(a) deflecting 
(b) controlling 
(c) damping 
(d) any of the above 

Ans: c



3. A moving-coil permanent-magnet instrument can be used as flux-meter 
(a) by using a low resistance shunt 
(b) by using a high series resistance 
(c) by eliminating the control springs 
(d) by making control springs of large moment of inertia 

Ans: c

4. An induction meter can handle current up to 
(a) 10 A 
(b) 30 A 
(c) 60 A 
(d) 100 A 

Ans: d

5. For handling greater currents induction wattmeters are used in conjunction with 
(a) potential transformers 
(b) current transformers 
(c) power transformers 
(d) either of the above 
(e) none of the above 

Ans: b

6. A potentiometer may be used for 
(a) measurement of resistance 
(b) measurement of current 
(c) calibration of ammeter 
(d) calibration of voltmeter 
(e) all of the above 

Ans: e

7. In majority of instruments, damping is provided by 
(a) fluid friction 
(b) spring 
(c) eddy currents 
(d) all of the above 

Ans: c

8. In a portable instrument, the controlling torque is provided by 
(a) spring 
(b) gravity 
(c) eddy currents 
(d) all of the above 

Ans: a

9. The switch board instruments 
(a) should be mounted in vertical position 
(b) should be mounted in horizontal position 
(c) either (a) or (b) 
(d) neither (a) nor (b) 

Ans: a

10. The function of shunt in an ammeter is to 
(a) by pass the current 
(b) increase the sensitivity of the ammeter 
(c) increase the resistance of ammeter 
(d) none of the above 

Ans: a

11. The pressure coil of a wattmeter should be connected on the supply side of the current coil when (a) load impedance is high 
(b) load impedance is low 
(c) supply voltage is low 
(d) none of the above 

Ans: a

12. In a low power factor wattmeter the pressure coil is connected 
(a) to the supply side of the current coil 
(b) to the load side of the current coil 
(c) in any of the two meters at connection 
(d) none of the above 

Ans: b

13. In a low power factor wattmeter the compensating coil is connected 
(a) in series with current coil 
(b) in parallel with current coil 
(c) in series with pressure coil 
(d) in parallel with pressure coil 

Ans: c

14. An ohmmeter is a 
(a) moving iron instrument 
(b) moving coil instrument 
(c) dynamometer instrument 
(d) none of the above 

Ans: b

15. Which of the following devices should be used for accurate measurement of low D.C. voltage ? (a) Small range moving coil voltmeter 
(b) D.C. potentiometer 
(c) Small range thermocouple voltmeter 
(d) None of the above 

Ans: b

16. It is required to measure the true open circuit e.m.f. of a battery. The best device is 
(a) D.C. voltmeter 
(b) Ammeter and a known resistance 
(c) D.C. potentiometer 
(d) None of the above 

Ans: c

17. A voltage of about 200 V can be measured 
(a) directly by a D.C. potentiometer 
(b) a D.C. potentiometer in conjunction with a volt ratio box 
(c) a D.C. potentiometer in conjunction with a known resistance 
(d) none of the above 

Ans: b

18. A direct current can be measured by 
(a) a D.C. potentiometer directly 
(b) a D.C. potentiometer in conjunction with a standard resistance 
(c) a D.C. potentiometer in conjunction with a volt ratio box 
(d) none of the above 

Ans: b

19. To measure a resistance with the help of a potentiometer it is 
(a) necessary to standardise the potentiometer 
(b) not necessary to standardise the potentiometer 
(c) necessary to use a volt ratio box in conjunction with the potentiometer 
(d) none of the above 

Ans: b

20. In order to achieve high accuracy, the slide wire of a potentiometer should be 
(a) as long as possible 
(b) as short as possible 
(c) neither too small not too large 
(d) very thick 

Ans: a

21. To measure an A. C. voltage by using an A.C. potentiometer, it is desirable that the supply for the potentiometer in taken 
(a) from a source which is not the same as the unknown voltage 
(b) from a battery 
(c) from the same source as the unknown voltage 
(d) any of the above 

Ans: c

22. The stator of phase shifting transformer for use in conjunction with an A.C. potentiometer usually has a 
(a) single-phase winding 
(b) two-phase winding 
(c) three-phase winding 
(d) any of the above 

Ans: b

23. In an AC. co-ordinate potentiometer, the currents in the phase and quadrature potentiometer are adjusted to be 
(a) out of phase by 90° 
(b) out of phase by 60° 
(c) out of phase by 30° 
(d) out of phase by 0° 
(e) out of phase by 180° 

Ans: a

24. Wagner earthing device is used to eliminate errors due to 
(a) electrostatic coupling 
(b) electromagnetic coupling 
(c) both (a) and (b) 
(d) none of the above 

Ans: a



25. In a Schering bridge the potential of the detector above earth potential is 
(a) a few volts only 
(b) 1 kV 
(c) 5 kV 
(d) 10 kV 

Ans: a

26. To avoid the effect of stray magnetic field in A.C. bridges we can use 
(a) magnetic screening 
(b) Wagner earthing device 
(c) wave filters 
(d) any of the above 

Ans: a

27. If an inductance is connected in one arm of bridge and resistances in the remaining three arms 
(a) the bridge can always be balanced 
(b) the bridge cannot be balanced 
(c) the bridge can be balanced if the resistances have some specific values 

Ans: b

28. A power factor meter has 
(a) one current circuit and two pressure circuits 
(b) one current circuit and one pressure circuit 
(c) two current circuits and one pres¬sure circuit 
(d) none of the above 

Ans: a

29. The two pressure coils of a single phase power factor meter have 
(a) the same dimensions and the same number of turns 
(b) the same dimension but different number of turns 
(c) the same number of turns but different dimensions 
(d) none of the above 

Ans: a

30. In a single phase power factor meter the phase difference between the currents in the two pressure coils is 
(a) exactly 0° 
(b) approximately 0° 
(c) exactly 90° 
(d) approximately 90° 

Ans: c

31. In a dynamometer 3-phase power factor meter, the planes of the two moving coils are at 
(a) 0° 
(b) 60° 
(c) 90° 
(d) 120° 

Ans: d

32. In a vibrating reed frequency meter the natural frequencies of two adjacent reeds have a difference of 
(a) 0.1 Hz 
(b) 0.25 Hz 
(c) 0.5 Hz 
(d) 1.5 Hz 

Ans: c

33. In a Weston frequency meter, the magnetic axes of the two fixed coils are 
(a) parallel 
(b) perpendicular 
(c) inclined at 60° 
(d) inclined at 120° 

Ans: b

34. A Weston frequency meter is 
(a) moving coil instrument 
(b) moving iron instrument 
(c) dynamometer instrument 
(d) none of the above 

Ans: b

35. A Weston synchronoscope is a 
(a) moving coil instrument 
(b) moving iron instrument 
(c) dynamometer instrument 
(d) none of the above 

Ans: c

36. In Weston synchronoscope, the moving coil is connected across 
(a) bus-bars 
(b) incoming alternator 
(c) fixed coils 
(d) any of the above 

Ans: a

37. The ratio of maximum displacement deviation to full scale deviation of the instrument is called (a) static sensitivity 
(b) dynamic deviation 
(c) linearity 
(d) precision or accuracy 

Ans: c

38. Systematic errors are 
(a) instrumental errors 
(b) environmental errors 
(c) observational errors 
(d) all of the above 

Ans: d

39. Commonly used standard capacitor is 
(a) spherical type 
(b) concentric cylindrical type 
(c) electrostatic type 
(d) multilayer parallel plate type 

Ans: b

40. Commonly used instruments in power system measurement are 
(a) induction 
(b) moving coil or iron 
(c) rectifier 
(d) electrostatic 

Ans: a

41. Damping of the Ballistic galvanometer is made small to 
(a) get first deflection large 
(b) make the system oscillatory 
(c) make the system critically damped 
(d) get minimum overshoot 

Ans: a

42. If an instrument has cramped scale for larger values, then it follows 
(a) square law 
(b) logarithmic law 
(c) uniform law 
(d) none of the above 

Ans: b

43. Volt box is a component to 
(a) extend voltage range 
(b) measure voltage 
(c) compare voltage in a box 
(d) none of the above 

Ans: a

44. E.m.f. of a Weston cell is accurately measured by 
(a) electrostatic voltmeter 
(b) hot wire voltmeter 
(c) isothermal voltmeter 
(d) electrodynamic voltmeter 

Ans: a

45. The rectifier instrument is not free from 
(a) temperature error 
(b) wave shape error 
(c) frequency error 
(d) all of the above 

Ans: c

46. Wattmeter cannot be designed on the principle of 
(a) electrostatic instrument 
(b) thermocouple instrument 
(c) moving iron instrument 
(d) electrodynamic instrument 

Ans: c

47. In an energy meter braking torque is produced to 
(a) safe guard it against creep 
(b) brake the instrument 
(c) bring energy meter to stand still 
(d) maintain steady speed and equal to driving torque 

Ans: d

48. To measure radio frequency, the suitable frequency meter is 
(a) Weston frequency meter 
(b) reed vibrator frequency meter 
(c) heterodoxy frequency meter 
(d) electrical resonance frequency meter 

Ans: c



Tags- 
#MCQ on Measurement and Instrumentation for Electrical Engineering 
#Measurement and Instrumentation questions and answers 
#electrical engineering mcq question answer 
#Electrical Measurement and Instrumentation objective questions 
#electrical engineering mcq 
#Measurement and Instrumentation mcq
Share:

MCQ on Electrical Machine Design for Electrical Engineering

Multiple Choice Questions (MCQ) on  Electrical Machine Design for Electrical Engineering


MCQ on Electrical Machine Design for Electrical Engineering
1. Which of the following materials is used in the manufacture of resistance grids to be used in the starters of large motors? 
(a) Copper 
(b) Aluminium 
(c) Steel 
(d) Cast-iron 

Ans: d

2. The density of hydrogen is _____ times the density of air. 
(a) 0.07 
(b) 1.5 
(c) 2.5 
(d) 3.5 

Ans: a



3. The thermal conductivity of hydrogen is ______ times that of air 
(a) 2 
(b) 3 
(c) 5 
(d) 7 

Ans: d

4. The resistivity of water should not be less than 
(a) 10 Ohm m 
(b) 100 Ohm m 
(c) 1000 Ohm m 
(d) 2000 Ohm m 

Ans: d

5. .........  are always double layer type. 
(a) Closed windings 
(b) Open windings 
(c) Either of the above 
(d) None of the above 

Ans: a

6. The winding where dummy coils are used is sometimes called 
(a) duplex winding 
(b) triplex winding 
(c) forced winding 
(d) none of the above 

Ans: c

7. Dummy coil should not be used in 
(a) small machines 
(b) large machines 
(c) either (a) or (b) 
(d) none of the above 

Ans: b

8. Power transformers have rating 
(a) equal to 50 kVA 
(b) equal to 100 kVA 
(c) above 200 kVA 
(d) none of the above 

Ans: c

9. Power transformers should be designed to have maximum efficiency 
(a) at one-fourth load 
(b) at one-half load 
(c) at or near full load 
(d) any of the above 

Ans: c

10. In transformers using hot rolled steel, the cross-section of the yoke is made about _____ greater than that of the core 
(a) 5 percent 
(b) 10 percent 
(c) 15 percent 
(d) 30 percent 
(e) none of the above 

Ans: c

11. Yokes with rectangular cross-section are used for 
(a) small capacity transformers 
(b) medium capacity transformers 
(c) large capacity transformers 
(d) any of the above 

Ans: a



12. Cylindrical windings using circular conductors, employed in transformers, are 
(a) single layered 
(b) double layered 
(c) multi-layered 
(d) none of the above 

Ans: c

13. Helical windings are used in 
(a) distribution transformers 
(b) power transformers 
(c) shell type transformers 
(d) none of the above 

Ans: b

14. Multi-layer helical windings are commonly used in the transformers as high voltage windings 
(a) up to 20 kV 
(b) up to 50 kV 
(c) up to 80 kV 
(d) for 110 kV and above 

Ans: d

15. Disc windings are primarily used in 
(a) short capacity transformers 
(b) medium capacity transformers 
(c) high capacity transformers 
(d) any of the above 

Ans: c

16. Transformers with a capacity of up to _____ have a cooling radiator system with natural cooling (a) 2 MVA 
(b) 5 MVA 
(c) 7.5 MVA 
(d) 10 MVA 

Ans: d

17. The flash point of transformer oil should be higher than 
(a) 40°C 
(b) 60°C 
(c) 80°C 
(d) 104°C 

Ans: d

18. D.C.servo motors are used in 
(a) purely D.C. control systems 
(b) purely AC. control systems 
(c) both D.C. and AC. control systems 
(d) none of the above 

Ans: a

19. The stator of a D.C. machine comprises of 
(a) main poles 
(b) interpoles 
(c) frame 
(d) all of the above 

Ans: d

20. In a D.C. machine, the number of brush arms is _____ the number of poles. 
(a) less than 
(b) equal to 
(c) greater than 
(d) none of the above 

Ans: b

21. In D.C. machines the number of slots per pole usually lies 
(a) between 2 to 4 
(b) between 6 to 8 
(c) between 9 to 16 
(d) between 20 to 30 

Ans: c



Tags- 
#MCQ on Electrical Machine Design for Electrical Engineering 
#Electrical Machine Design questions and answers 
#electrical engineering mcq question answer 
#Electrical Machine Design objective questions 
#electrical engineering mcq
#machine design mcq
Share:

Popular Posts

About

ElectricalNotes4u is a Blog for Electrical Engineering Students who want to learn Electrical Engineering online. We will Provide You Notes on all Major subject of electrical engineering. We also Provide Important MCQ that will help you to Prepare for Competitive Exam.