Most Asked Objective Questions or MCQ on A.C. Fundamentals for Electrical Engineering

Multiple Choice Questions (MCQ) on A.C. Fundamentals for Electrical Engineering


MCQ on A.C. Fundamentals for Electrical Engineering
1. The peak value of a sine wave is 200 V. Its average value is 
(a) 127.4 V 
(b) 141.4 V 
(c) 282.8 V 
(d)200V 

Ans: a

2. Two waves of the same frequency have opposite phase when the phase angle between them is 
(a) 360° 
(b) 180° 
(c) 90° 
(d) 0° 

Ans: b

3. The power consumed in a circuit element will be least when the phase difference between the current and voltage is 
(a) 180″ 
(b) 90° 
(c) 60° 
(d) 0° 

Ans: b

4. The phase difference between voltage and current wave through a circuit element is given as 30°. The essential condition is that 
(a) both waves must have same frequency 
(b) both waves must have identical peak values 
(c) both waves must have zero value at the same time 
(d) none of the above 

Ans: a

5. The best place to install a capacitor is 
(a) very near to inductive load 
(b) across the terminals of the inductive load 
(c) far away from the inductive load 
(d) any where 

Ans: b

6. Pure inductive circuit 
(a) consumes some power on average 
(b) does not take power at all from a line 
(c) takes power from the line during some part of the cycle and then returns back to it during other part of the cycle 
(d) none of the above 

Ans: c

7. Inductance affects the direct current flow 
(a) only at the time of turning off 
(b) only at the time of turning on 
(c) at the time of turning on and off 
(d) at all the time of operation 

Ans: c

8. Power factor of the system is kept high 
(a) to reduce line losses 
(b) to maximise the utilization of the capacities of generators, lines and transformers 
(c) to reduce voltage regulation of the line 
(d) due to all above reasons 

Ans: d

9. In a loss-free R-L-C circuit the transient current is 
(a) oscillating 
(b) square wave 
(c) sinusoidal 
(d) non-oscillating 

Ans: c

10. The r.m.s. value of alternating current is given by steady (D.C.) current which when flowing through a given circuit for a given time produces 
(a) the more heat than produced by A.C. when flowing through the same circuit 
(b) the same heat as produced by A.C. when flowing through the same circuit 
(c) the less heat than produced by A.C. flowing through the same circuit 
(d) none of the above 

Ans: b

11. The double energy transient occur in the 
(a) purely inductive circuit 
(b) R-L circuit 
(c) R-C circuit 
(d) R-L-C circuit 

Ans: d

12. In the case of an unsymmetrical alternating current the average value must always be taken over (a) unsymmetrical part of the wave form 
(b) the quarter cycle 
(c) the half cycle 
(d) the whole cycle 

Ans: d

13. Pure inductive circuit takes power from the A.C. line when 
(a) applied voltage decreases but current increases 
(b) applied voltage increases but current decreases 
(c) both applied voltage and current increase 
(d) both applied voltage and current decrease 

Ans: a

14. In a R-L-C circuit 
(a) power is consumed in resistance and is equal to I R 
(b) exchange of power takes place between inductor and supply line 
(c) exchange of power takes place between capacitor and supply line 
(d) exchange of power does not take place between resistance and the supply line 
(e) all above are correct 

Ans: e

15. The time constant of a series R-C circuit is given by 
(a) R/C 
(b) RC2 
(c) RC 
(d) R2C 

Ans: c

16. The safest value of current the human body can carry for more than 3 second is 
(a) 4 mA 
(b) 9 mA 
(c) 15 mA 
(d) 25 mA 

Ans: b

17. The apparent power drawn by an A.C. circuit is 10 kVA and active power is 8 kW. The reactive power in the circuit is 
(a) 4 kVAR 
(b) 6 kVAR 
(c) 8 kVAR 
(d) 16 kVAR 

Ans: b

18. A phasor is 
(a) a line which represents the magnitude and phase of an alternating quantity 
(b) a line representing the magnitude and direction of an alternating quantity 
(c) a coloured tag or band for distinction between different phases of a 3-phase supply 
(d) an instrument used for measuring phases of an unbalanced 3-phase load 

Ans: a

19. Wire-wound resistors are unsuitable for use at high frequencies because they 
(a) create more electrical noise 
(b) are likely to melt under excessive eddy current heat 
(c) consume more power 
(d) exhibit unwanted inductive and capacitive effects 

Ans: d

20. A pure capacitor connected across an A.C. voltage consumed 50 W. This is due to 
(a) the capacitive reactance in ohms 
(b) the current flowing in capacitor 
(c) the size of the capacitor being quite big 
(d) the statement is incorrect 

Ans: d

Tags- 
#MCQ on electrical engineering 
#electrical engineering mcq with answer 
#A.C. Fundamentals mcq
Share:

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

About

ElectricalNotes4u is a Blog for Electrical Engineering Students who want to learn Electrical Engineering online. We will Provide You Notes on all Major subject of electrical engineering. We also Provide Important MCQ that will help you to Prepare for Competitive Exam.