Most Asked Objective Questions or MCQ on Electrolysis and Batteries for Electrical Engineering

 Multiple Choice Questions(MCQ) on Electrolysis and Batteries for Electrical Engineering


MCQ on Electrolysis and Batteries for Electrical Engineering

1. The charge required to liberate one gram equivalent of any substance is known as ______ constant 
(a) time 
(b) Faraday’s 
(c) Boltzman 
(d) Faraday’s and Boltzman 

Ans: b

2. During the charging of a lead-acid cell 
(a) its voltage increases 
(b) it gives out energy 
(c) its cathode becomes dark chocolate brown in colour 
(d) specific gravity of H2SO4 decreases 

Ans: a

3. The ratio of ampere-hour efficiency to watt-hour efficiency of a lead-acid cell is 
(a) just one 
(b) always greater than one 
(c) always less than one 
(d) none of the above. 

Ans: b

4. The output voltage of a charger is 
(a) less than the battery voltage 
(b) higher than the battery voltage 
(c) the same as the battery voltage 
(d) none of the above 

Ans: b

5. During the charging and discharging of a nickel-iron cell 
(a) corrosive fumes are produced 
(b) water is neither formed nor absorbed 
(c) nickel hydroxide remains unsplit 
(d) its e.m.f. remains constant 

Ans: b

6. As compared to constant-current system, the constant-voltage system of charging a lead acid cell has the advantage of 
(a) reducing time of charging 
(b) increasing cell capacity 
(c) both (a) and (b) 
(d) avoiding excessive gassing 

Ans: c

7. A dead storage battery can be revived by 
(a) adding distilled water 
(b) adding so-called battery restorer 
(c) a dose of H2SO4 
(d) none of the above 

Ans: d

8. Trickle charging of a storage battery helps to 
(a) maintain proper electrolyte level 
(b) increase its reserve capacity 
(c) prevent sulphation 
(d) keep it fresh and fully charged 

Ans: d

9. In a lead-acid cell dilute sulphuric acid (electrolyte) approximately comprises the following 
(a) one part H2O, three parts H2SO4 
(b) two parts H2O, two parts H2SO4 
(c) three parts H2O, one part H2SO4 
(d) all H2S04 

Ans: c

10. When the lead-acid cell is fully charged, the electrolyte assumes _____ appearance 
(a) dull 
(b) reddish 
(c) bright 
(d) milky 

Ans: d

11. The internal resistance of an alkali cell is nearly _____ times that of the lead-acid cell. 
(a) two 
(b) three 
(c) four 
(d) five 

Ans: d

12. The average charging voltage for alkali cell is about 
(a) 1 V 
(b) 1.2 V 
(c) 1.7 V 
(d) 2.1 V 

Ans: c

13. The active material of the positive plates of silver-zinc batteries is 
(a) silver oxide 
(b) lead oxide 
(c) lead 
(d) zinc powder 

Ans: a

14. Lead-acid cell has a life of nearly charges and discharges 
(a) 500 
(b) 700 
(c) 1000 
(d) 1250 

Ans: d

15. Life of the Edison cell is at least 
(a) five years 
(b) seven years 
(c) eight years 
(d) ten years 

Ans: a

16. Negative plate of an Edison cell is made of 
(a) copper 
(b) lead 
(c) iron 
(d) silver oxide 

Ans: c

17. In ______ system the charging current is intermittently controlled at either a maximum or minimum value 
(a) two rate charge control 
(b) trickle charge 
(c) floating charge 
(d) an equalizing charge 

Ans: a

18. Undercharging.... 
(a) reduces specific gravity of the electrolyte 
(b) increases specific gravity of the electrolyte 
(c) produces excessive gassing 
(d) increases the temperature 

Ans: a

19. On overcharging a battery 
(a) it will bring about chemical change in active materials 
(b) it will increase the capacity of the battery 
(c) it will raise the specific gravity of the electrolyte 
(d) none of the above will occur 

Ans: d

20. In a lead-acid cell, if the specific gravity of sulphuric acid is 1.8, it will require following ratio of acid to water to get mixture of specific gravity of 1.3 
(a) 6 parts of acid to 4 parts of water 
(b) 4 parts of acid to 4 parts of water 
(c) 4 parts of acid to 6 parts of water 
(d) 4 parts of acid to 8 parts of water 

Ans: c

21. If a battery is wrongly connected on charge following will happen 
(a) current delivered by the battery will be high 
(b) current drawing will be nil 
(c) current drawing will be very small 
(d) current drawing will be very high 

Ans: d

22. Life of the batteries is in the following ascending order. 
(a) Lead-acid cell, Edison cell, Nickel cadmium cell 
(b) Lead-acid cell, Nickel-cadmium cell, Edison cell 
(c) Edison cell, Nickel-cadmium cell, lead-acid cell 
(d) Nickel-cadmium cell, Edison cell, lead-acid cell 

Ans: a

23. Level of electrolyte in a cell should be _____ the level of plates 
(a) below 
(b) equal to 
(c) above 
(d) none of the above 

Ans: c

24. During discharge, the active material of both the positive and negative plates is changed to 
(a) Pb 
(b) Pb02 
(c) PbO 
(d) PbS04 

Ans: d

25. _____ of electrolyte indicates the state of charge of the battery 
(a) colour 
(b) mass 
(c) viscosity 
(d) specific gravity 

Ans: d

26. Dry cell is modification of 
(a) Deniell cell 
(b) Leclanche cell 
(c) Lead-acid cell 
(d) Edison cell 

Ans: b

27. In alkaline cell the electrolyte is 
(a) dilute sulphuric acid 
(b) concentrated sulphuric acid 
(c) NaOH 
(d) KOH 

Ans: d

28. All the electrical connections between the battery and vehicle should be by 
(a) thin aluminium wires 
(b) thin copper wires 
(c) rigid cables 
(d) flexible cables 

Ans: d

29. Weston standard cell at 20°C has voltage of ____ volts. 
(a) 0.8 
(b) 0.9 
(c) 1.0187 
(d) 1.5 

Ans: c

30. Which of the following primary cells has the highest voltage ? 
(a) Manganese-alkaline 
(b) Carbon-zinc 
(c) Lithium 
(d) Mercury 

Ans: c

31. Which of the following primary cells has the lowest voltage ? 
(a) Lithium 
(b) Zinc-chloride 
(c) Mercury 
(d) Carbon-zinc 

Ans: c

32. While preparing electrolyte for a lead-acid battery 
(a) water is poured into acid 
(b) acid is poured into water 
(c) anyone of the two can be added to other chemical 

Ans: b

33. Which of the following battery is used for air-craft ? 
(a) Lead-acid battery 
(b) Nickel-iron battery 
(c) Dry cell battery 
(d) Silver oxide battery 

Ans: b

34. Under normal charging rate, the charging current should be 
(a) 10% of capacity 
(b) 20% of capacity 
(c) 30% of capacity 
(d) 40% of capacity 

Ans: a

35. When two batteries are connected in parallel, it should be ensured that 
(a) they have same e.m.f. 
(b) they have same make 
(c) they have same ampere-hour capacity 
(d) they have identical internal resistance 

Ans: a

36. The common impurity in the electrolyte of lead-acid battery is 
(a) chlorine 
(b) dust particles 
(c) lead crystals 
(d) iron 

Ans: d

Tags- 
#MCQ on electrical engineering 
#electrical engineering mcq with answer 
#Electrolysis and Batteries mcq
Share:

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

About

ElectricalNotes4u is a Blog for Electrical Engineering Students who want to learn Electrical Engineering online. We will Provide You Notes on all Major subject of electrical engineering. We also Provide Important MCQ that will help you to Prepare for Competitive Exam.