Most Asked Objective Questions or MCQ on Electromagnetic Induction for Electrical Engineering

Multiple Choice Questions(MCQ) on Electromagnetic Induction for Electrical Engineering


MCQ on Electromagnetic Induction for Electrical Engineering

1. An open coil has 
(a) zero resistance and inductance 
(b) infinite resistance and zero inductance 
(c) infinite resistance and normal inductance 
(d) zero resistance and high inductance 

Ans: b

2. If current in a conductor increases then according to Lenz’s law self-induced voltage will 
(a) aid the increasing current 
(b) tend to decrease the amount of cur-rent 
(c) produce current opposite to the in-creasing current 
(d) aid the applied voltage 

Ans: c

3. The magnitude of the induced e.m.f. in a conductor depends on the 
(a) flux density of the magnetic field 
(b) amount of flux cut 
(c) amount of flux linkages 
(d) rate of change of flux-linkages 

Ans: d

4. In case of an inductance, current is proportional to 
(a) voltage across the inductance 
(b) magnetic field 
(c) both (a) and (b) 
(d) neither (a) nor (b) 

Ans: b

5. For a purely inductive circuit which of the following is true ? 
(a) Apparent power is zero 
(b) Relative power is.zero 
(c) Actual power of the circuit is zero 
(d) Any capacitance even if present in the circuit will not be charged 

Ans: c

6. The self inductances of two coils are 8 mH and 18 mH. If the co-efficients of coupling is 0.5, the mutual inductance of the coils is 
(a) 4 mH 
(b) 5 mH 
(c) 6 mH 
(d) 12 mH 

Ans: c

7. In case all the flux from the current in coil 1 links with coil 2, the co-efficient of coupling will be  
(a) 2.0 
(b) 1.0 
(c) 0.5 
(d) zero 

Ans: b

8. Lenz’s law is a consequence of the law of conservation of 
(a) induced current 
(b) charge 
(c) energy 
(d) induced e.m.f. 

Ans: c

9. The co-efficient of coupling between two air core coils depends on 
(a) self-inductance of two coils only 
(b) mutual inductance between two coils only 
(c) mutual inductance and self inductance of two coils 
(d) none of the above 

Ans: c

10. Which of the following inductor will have the least eddy current losses ? 
(a) Air core 
(b) Laminated iron core 
(c) Iron core 
(d) Powdered iron core 

Ans: a

11. A crack in the magnetic path of an inductor will result in 
(a) unchanged inductance 
(b) increased inductance 
(c) zero inductance 
(d) reduced inductance 

Ans: d

12. Which circuit element(s) will oppose the change in circuit current ? 
(a) Resistance only 
(b) Inductance only 
(c) Capacitance only 
(d) Inductance and capacitance 

Ans: b

Tags- 
#MCQ on electrical engineering 
#electrical engineering mcq with answer 
#Electromagnetic Induction mcq
Share:

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

About

ElectricalNotes4u is a Blog for Electrical Engineering Students who want to learn Electrical Engineering online. We will Provide You Notes on all Major subject of electrical engineering. We also Provide Important MCQ that will help you to Prepare for Competitive Exam.