Most Asked Objective Questions or MCQ on D.C. Generators for Electrical Engineering

Multiple Choice Questions (MCQ) on D.C. Generators for Electrical Engineering


Multiple Choice Questions (MCQ) on D.C. Generators for Electrical Engineering

1. In a commutator 
(a) copper is harder than mica 
(b) mica and copper are equally hard 
(c) mica is harder than copper 
(d) none of the above 

Ans: c

2. The bearings used to support the rotor shafts are generally 
(a) ball bearings 
(b) bush bearings 
(c) magnetic bearings 
(d) needle bearings 

Ans: a

3. For a D.C. generator when the number of poles and the number of armature conductors is fixed, then which winding will give the higher e.m.f. ? 
(a) Lap winding 
(b) Wave winding 
(c) Either of (a) and (b) above 
(d) Depends on other features of design 

Ans: b

4. If brushes of a D.C. generator are moved in order to bring these brushes in magnetic neutral axis, there will be 
(a) demagnetisation only 
(b) cross magnetisation as well as magnetisation 
(c) cross-magnetization as well as demagnetising 
(d) cross magnetisation only 

Ans: c

5. Welding generator will have 
(a) lap winding 
(b) wave winding 
(c) delta winding 
(d) duplex wave 
winding 

Ans: a

6. In D.C. generators on no-load, the air gap flux distribution in space is 
(a) sinusoidal 
(b) triangular 
(c) pulsating 
(d) flat-topped 

Ans: d

7. In a D.C. generator the critical resistance refers to the resistance of 
(a) brushes 
(b) field 
(c) armature 
(d) load 

Ans: b

8. A cumulatively compounded long shunt generator when operating as a motor would be 
(a) cumulatively compounded long shunt 
(b) differentially compounded long shunt 
(c) cumulatively compounded short shunt 
(d) differentially compounded short shunt 

Ans: b

9. A D.C. generator can be considered as 
(a) rectifier 
(b) prime mover 
(c) rotating amplifier 
(d) power pump 

Ans: c

10. Lap winding is composed of 
(a) any even number of conductors 
(b) any odd number of conductors 
(c) that even number which is exact multiple of poles + 2 
(d) that even number which is exact multiple of poles 

Ans: a

11. Which of the following generator will have negligible terminal voltage while running on no-load ? 
(a) Series generator 
(b) Shunt generator 
(c) Compound generator 
(d) Separately excited generator 

Ans: a

12. In a separately excited generator supplying rated load the armature reaction , 
(a) is always present 
(b) is always absent 
(c) may be sometimes present 
(d) none of the above 

Ans: a

13. Two generators are running in parallel. One of the generators may run as the motor for which of the following reasons ? 
(a) The direction of that generator is reversed 
(b) The speed of that generator is increased 
(c) The field of that generator is weakened 
(d) That generator takes large share of loads 

Ans: d

14. A series generator can self-excite 
(a) only if the load current is zero 
(b) only if the load current is not zero 
(c) irrespective of the value of load current 
(d) none of the above 

Ans: b

15. The open circuit voltage of a compound generator is 250 V. At full load the terminal voltage 
(a) will be less than 250 V 
(b) will always be 250 V 
(c) may be greater or less than 250 V 
(d) none of the above 

Ans: c

16. For both lap and wave windings, there are as many commutator bars as the number of 
(a) slots 
(b) armature conductors 
(c) winding elements 
(d) poles 

Ans: c

Tags- 
#MCQ on electrical engineering 
#electrical engineering mcq with answer 
#D.C. Generators mcq
Share:

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

About

ElectricalNotes4u is a Blog for Electrical Engineering Students who want to learn Electrical Engineering online. We will Provide You Notes on all Major subject of electrical engineering. We also Provide Important MCQ that will help you to Prepare for Competitive Exam.