MCQ on Power Plant Engineering for Electrical Engineering

Multiple Choice Questions (MCQ) on Power Plant Engineering for Electrical Engineering


MCQ on Power Plant Engineering for Electrical Engineering
1. In India largest thermal power station is located at 
(a) Kota 
(b) Sarni 
(c) Chandrapur 
(d) Neyveli 

Ans: c

2. The percentage O2 by Weight in atmospheric air is 
(a) 18% 
(b) 23% 
(c) 77% 
(d) 79% 

Ans: b



3. Solar thermal power generation can be achieved by 
(a) using focusing collector or heliostates 
(b) using flat plate collectors 
(c) using a solar pond 
(d) any of the above system 

Ans: d

4. The energy radiated by sun on a bright sunny day is approximately 
(a) 700 W/m2 
(b) 800 W/m2 
(c) 1 kW/m2 
(d) 2 kW/m2 

Ans: c

5. The overall efficiency of thermal power plant is equal to 
(a) Rankine cycle efficiency 
(b) Carnot cycle efficiency 
(c) Regenerative cycle efficiency 
(d) Boiler efficiency x turbine efficiency x generator efficiency 

Ans: d

6. Thorium Breeder Reactors are most suitable for India because 
(a) these develop more power 
(b) its technology is simple 
(c) abundance of thorium deposits are available in India 
(d) these can be easily designed 

Ans: c

7. Rankine cycle efficiency of a good steam power plant may be in the range of 
(a) 15 to 20 per cent 
(b) 35 to 45 per cent 
(c) 70 to 80 per cent 
(d) 90 to 95 per cent 

Ans: b

8. Rankine efficiency of a steam power plant 
(a) improves in summer as compared to that in winter 
(b) improves in winter as compared to that in summer 
(c) is unaffected by climatic conditions 
(d) none of the above 

Ans: b

9. Regenerative cycle thermal efficiency 
(a) is always greater than simple Rankine thermal efficiency 
(b) is greater than simple Rankine cycle thermal efficiency only when steam is bled at particular pressure 
(c) is same as simple Rankine cycle thermal efficiency 
(d) is always less than simple Rankine cycle thermal efficiency 

Ans: a

10. Economiser is used to heat 
(a) air 
(b) feed water 
(c) flue gasses 
(d) all above 

Ans: b

11. The efficiency of chimney is approximately 
(a) 80% 
(b) 40% 
(c) 20% 
(d) 0.25% 

Ans: d

12. In case of impulse steam turbine 
(a) there is enthalpy drop in fixed and moving blades
(b) there is enthalpy drop only in moving blades 
(c) there is enthalpy drop in nozzles 
(d) none of the above 

Ans: c


13. In De Laval steam turbine 
(a) the pressure in the turbine rotor is approximately same as in condenser 
(b) the pressure in the turbine rotor is higher than pressure in the condenser 
(c) the pressure in the turbine rotor gradually decreases from inlet to exit from condenser 
(d) none from the above 

Ans: a

14. In case of reaction steam turbine 
(a) there is enthalpy drop both in fixed and moving blades 
(b) there is enthalpy drop only in fixed blades 
(c) there is enthalpy drop only in moving blades 
(d) none of the above 

Ans: a

15. Reheat factor in steam turbines depends on 
(a) exit pressure only 
(b) stage efficiency only 
(c) initial pressures and temperature only 
(d) all of the above 

Ans: c

16. For the safety of a steam boiler the number of safety valves fitted are 
(a) four 
(b) three 
(c) two 
(d) one 

Ans: c

17. Belt conveyer can be used to transport coal at inclinations upto 
(a) 30° 
(b) 60° 
(c) 80° 
(d) 90° 

Ans: a

18. The efficiency of a modern boiler using coal and heat recovery equipment is about 
(a) 25 to 30% 
(b) 40 to 50% 
(c) 65 to 70% 
(d) 85 to 90% 

Ans: d

19. The capacity of large turbo-generators varies from 
(a) 20 to 100 MW 
(b) 50 to 300 MW 
(c) 70 to 400 MW 
(d) 100 to 650 MW 

Ans: b

20. Caking coals are those which 
(a) burn completely 
(b) burn freely 
(c) do not form ash 
(d) form lumps or masses of coke 

Ans: d

21. Primary air is that air which is used to 
(a) reduce the flame length 
(b) increase the flame length 
(c) transport and dry the coal 
(d) provide air around burners for getting optimum combustion 

Ans: c

22. Secondary air is the air used to 
(a) reduce the flame length 
(b) increase the flame length 
(c) transport and dry the coal 
(d) provide air around the burners for getting optimum combustion 

Ans: d

23. Method which is commonly applied for unloading the coal for small power plant is 
(a) lift trucks 
(b) coal accelerators 
(c) tower cranes 
(d) belt conveyor 

Ans: b



Tags - 
#objective electrical engineering 
#electrical objective questions 
#electrical engineering objective questions 
#power engineering multiple choice questions answers 
#power system 
#electrical objective 
#power generation
#electrical quiz 
#electrical objective question and answer
Share:

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

About

ElectricalNotes4u is a Blog for Electrical Engineering Students who want to learn Electrical Engineering online. We will Provide You Notes on all Major subject of electrical engineering. We also Provide Important MCQ that will help you to Prepare for Competitive Exam.