MCQ on Cables for Electrical Engineering

Multiple Choice Questions (MCQ) on Cables for Electrical Engineering


MCQ on Cables for Electrical Engineering
1. Empire tape is 
(a) varnished cambric 
(b) vulcanised rubber 
(c) impregnated paper 
(d) none of the above 

Ans: a

2. The bedding on a cable consists of 
(a) hessian cloth 
(b) jute 
(c) any of the above 
(d) none of the above 

Ans: c



3. In a cable immediately above metallic sheath, _____ is provided. 
(a) earthing connection 
(b) bedding 
(c) armoring 
(d) none of the above 

Ans: b

4. The current carrying capacity of cables in D.C. is more than that in A.C. mainly due to 
(a) absence of harmonics 
(b) non-existence of any stability limit 
(c) smaller dielectric loss 
(d) absence of ripples 
(e) none of the above 

Ans: c

5. In case of three core flexible cables, the color of the neutral is 
(a) blue 
(b) black 
(c) brown 
(d) none of the above 

Ans: a

6. Conduit pipes are normally used to protect _____ cables. 
(a) unsheathed cables 
(b) armoured 
(c) PVC sheathed cables 
(d) all of the above 

Ans: a

7. The minimum dielectric stress in a cable is at 
(a) armour 
(b) bedding 
(c) conductor surface 
(d) lead sheath 

Ans: d

8. In single core cables armouring is not done to 
(a) avoid excessive sheath losses 
(b) make it flexible 
(c) either of the above 
(d) none of the above 

Ans: a



9. Dielectric strength of rubber is around 
(a) 5 kV/mm 
(b) 15 kV/mm 
(c) 30 kV/mm 
(d) 200 kV/mm 

Ans: c

10. The surge resistance of cable is 
(a) 5 ohms 
(b) 20 ohms 
(c) 50 ohms 
(d) 100 ohms 

Ans: c

11. In the cables, the location of fault is usually found out by comparing 
(a) the resistance of the conductor 
(b) the inductance of conductors 
(c) the capacitances of insulated conductors 
(d) all above parameters 

Ans: d

12. In capacitance grading of cable, we use a ______ dielectric. 
(a) composite 
(b) porous 
(c) homogeneous 
(d) hygroscopic 

Ans: a

13. Pressure cables are generally not used beyond 
(a) 11 kV 
(b) 33 kV 
(c) 66 kV 
(d) 132 kV 

Ans: c

14. The relative permittivity of rubber is 
(a) between 2 and 3 
(b) between 5 and 6 
(c) between 8 and 10 
(d) between 12 and 14 

Ans: a

15. A cable carrying alternating current has 
(a) hysteresis losses only 
(b) hysteresis and leakage losses only 
(c) hysteresis, leakage and copper losses only 
(d) hysteresis, leakage, copper and friction losses 

Ans: b

16. The thickness of metallic shielding on cables is usually 
(a) 0.04 mm 
(b) 0.2 to 0.4 mm 
(c) 3 to 5 mm 
(d) 40 to 60 mm 

Ans: a

17. If a power cable and a communication cable are to run parallel the minimum distance between the two, to avoid interference, should be 
(a) 2 cm 
(b) 10 cm 
(c) 50 cm 
(d) 400 cm 

Ans: c



Tags - 
#MCQ on Cables for Electrical Engineering
#mcq on underground cables
#power cables question bank with answers 
#cables objective questions 
#electrical engineering mcq
Share:

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

About

ElectricalNotes4u is a Blog for Electrical Engineering Students who want to learn Electrical Engineering online. We will Provide You Notes on all Major subject of electrical engineering. We also Provide Important MCQ that will help you to Prepare for Competitive Exam.