MCQ on Transmission and Distribution for Electrical Engineering

Multiple Choice Questions (MCQ) on Transmission and Distribution for Electrical Engineering


MCQ on Transmission and Distribution for Electrical Engineering
1. The underground system cannot be operated above 
(a) 440 V 
(b) 11 kV 
(c) 33 kV 
(d) 66 kV

Ans: d

2. Overhead system can be designed for operation up to 
(a) 11 kV 
(b) 33 kV 
(c) 66 kV 
(d) 400 kV

Ans: d



3. Which of the following is the demerit of a ‘constant voltage transmission system? 
(a) Increase of short-circuit current of the system 
(b) Availability of steady voltage at all loads at the line terminals 
(c) Possibility of better protection for the line due to possible use of higher terminal reactants 
(d) Improvement of power factor at times of moderate and heavy loads 
(e) Possibility of carrying increased power for a given conductor size in case of long-distance heavy power transmission 

Ans: a

4. A booster is a 
(a) series-wound generator 
(b) shunt wound generator 
(c) synchronous generator 
(d) none of the above

Ans: a

5. The distributors for residential areas are 
(a) single phase 
(b) three-phase three wire 
(c) three-phase four wire 
(d) none of the above 

Ans: c

6. The conductors of the overhead lines are 
(a) solid 
(b) stranded 
(c) both solid and stranded 
(d) none of the above 

Ans:b

7. High voltage transmission lines use 
(a) suspension insulators 
(b) pin insulators 
(c) both (a) and (b) 
(d) none of the above 

Ans: a

8. The loads on distributors systems are generally 
(a) balanced 
(b) unbalanced 
(c) either of the above 
(d) none of the above 

Ans: b

9. In transmission lines the cross-arms are made of 
(a) copper 
(b) wood 
(c) R.C.C. 
(d) steel 

Ans: d

10. The material generally used for armor of high voltage cables is 
(a) aluminium 
(b) steel 
(c) brass 
(d) copper 

Ans: b

11. The minimum clearance between the ground and a 220 kV line is about 
(a) 4.3 m 
(b) 5.5 m 
(c) 7.0 m 
(d) 10.5 m 

Ans: c

12. The spacing between phase conductors of a 220 kV line is approximately equal to 
(a) 2 m 
(b) 3.5 m 
(c) 6 m 
(d) 8.5 m 

Ans: c

13. Transmitted power remaining the same, if supply voltage of a D.C. 2-wire feeder is increased 100 percent, saving in copper is 
(a) 25 percent 
(b) 50 percent 
(c) 75 percent 
(d) 100 percent 

Ans: b

14. Which of the following is usually not the generating voltage ? 
(a) 6.6 kV 
(b) 8.8 kV 
(c) 11 kV 
(d) 13.2 kV 

Ans: b

15. A feeder, in a transmission system, feeds power to 
(a) distributors 
(b) generating stations 
(c) service mains 
(d) all of the above 

Ans: a

16. Which of the following materials is used for overhead transmission lines? 
(a) Steel cored aluminum 
(b) Galvanised steel 
(c) Cadmium copper 
(d) Any of the above 

Ans: d

17. There is a greater possibility of occurrence of corona during 
(a) dry weather 
(b) winter 
(c) summer heat 
(d) humid weather 
(e) none of the above 

Ans: d



18. The steel used in steel cored conductors is usually 
(a) alloy steel 
(b) stainless steel 
(c) mild steel 
(d) High-speed steel 
(e) all of the above 

Ans: c

19. Which of the following distribution systems is more reliable? 
(a) Radial system 
(b) Tree system 
(c) Ring main system 
(d) All are equally reliable 

Ans: c

20. Transmission voltage of ll kV is normally used for distances up to 
(a) 20—25 km 
(b) 40—50 km 
(c) 60—70 km 
(d) 80—100 km 

Ans: a

21. A conductor, due to sag between two supports, takes the form of 
(a) semi-circle 
(b) triangle 
(c) ellipse 
(d) catenary 

Ans: d

22. In AC.S.R. conductors, the insulation between aluminum and steel conductors is 
(a) insulin 
(b) bitumen 
(c) varnish 
(d) no insulation is required 

Ans: d

23. By which of the following methods string efficiency can be improved? 
(a) Using a guard ring 
(b) Grading the insulator 
(c) Using long cross arm 
(d) Any of the above 
(e) None of the above 

Ans: d

24. By which of the following a bus-bar is rated? 
(a) Current only 
(b) Current and voltage 
(c) Current, voltage and frequency 
(d) Current, voltage, frequency and short time current 

Ans: d

25. In a substation, the following equipment is not installed 
(a) exciters 
(b) series capacitors 
(c) shunt reactors 
(d) voltage transformers 

Ans: a

26. The voltage drop, for constant voltage transmission, is compensated by installing 
(a) inductors 
(b) capacitors 
(c) synchronous motors 
(d) all of above 
(e) none of the above 

Ans: c

27. The current drawn by the line due to corona losses is 
(a) non-sinusoidal 
(b) sinusoidal 
(c) triangular 
(d) square 

Ans: a

28. Pin type insulators are generally not used for voltages beyond 
(a) 1 kV 
(b) 11 kV 
(c) 22 kV 
(d) 33 kV 

Ans: d

29. Aluminium has a specific gravity of 
(a) 1.5 
(b) 2.7 
(c) 4.2 
(d) 7.8 

Ans: b

30. Which of the following equipment, for regulating the voltage in distribution feeder, will be most economical? 
(a) Static condenser 
(b) Synchronous condenser 
(c) Tap changing transformer 
(d) Booster transformer 

Ans: d

31. In a tap changing transformer, the tappings are provided on 
(a) primary winding 
(b) secondary winding 
(c) high voltage winding 
(d) any of the above 

Ans: c

32. The frequency of voltage generated, in case of generators, can be increased by 
(a) using reactors 
(b) increasing the load 
(c) adjusting the governor 
(d) reducing the terminal voltage 
(e) none of the above 

Ans: c

33. Electro-mechanical voltage regulators are generally used in 
(a) reactors 
(b) generators 
(c) transformers 
(d) all of the above 

Ans: b

34. The skin effect of a conductor will reduce as the 
(a) resistivity of conductor material increases 
(b) permeability of conductor material increases 
(c) diameter increases 
(d) frequency increases 

Ans: a



35. When a live conductor of public electric supply breaks down and touches the earth which of the following will happen? 
(a) Current will flow to earth 
(b) Supply voltage will drop 
(c) Supply voltage will increase 
(d) No current will flow in the conductor 
(e) None of the above 

Ans: a

Tags - 
#objective electrical engineering
#mcq on transmission & distribution
#transmission and distribution mcq
#electrical quiz
#electrical objective question and answer
#multiple choice questions on transmission lines
Share:

5 comments:

  1. 2. Overhead system can be designed for operation up to
    (a) 11 kV
    (b) 33 kV
    (c) 66 kV
    (d) 400 kV IS THIS RIGHT ANSWER?

    Ans: d

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes According to Option 400 KV is Right Answer.

      Delete
  2. A qualified electrician is ideal and suited for any electrical administrations since he knows how to securely deal with power, thinks about the most recent innovation and has the best possible preparing and foundation.electrical contractor collingswood nj

    ReplyDelete
  3. What is spacing between conductors for 400 kV line.

    ReplyDelete

Popular Posts

About

ElectricalNotes4u is a Blog for Electrical Engineering Students who want to learn Electrical Engineering online. We will Provide You Notes on all Major subject of electrical engineering. We also Provide Important MCQ that will help you to Prepare for Competitive Exam.