MCQ on Electrical Machine Design for Electrical Engineering

Multiple Choice Questions (MCQ) on  Electrical Machine Design for Electrical Engineering


MCQ on Electrical Machine Design for Electrical Engineering
1. Which of the following materials is used in the manufacture of resistance grids to be used in the starters of large motors? 
(a) Copper 
(b) Aluminium 
(c) Steel 
(d) Cast-iron 

Ans: d

2. The density of hydrogen is _____ times the density of air. 
(a) 0.07 
(b) 1.5 
(c) 2.5 
(d) 3.5 

Ans: a



3. The thermal conductivity of hydrogen is ______ times that of air 
(a) 2 
(b) 3 
(c) 5 
(d) 7 

Ans: d

4. The resistivity of water should not be less than 
(a) 10 Ohm m 
(b) 100 Ohm m 
(c) 1000 Ohm m 
(d) 2000 Ohm m 

Ans: d

5. .........  are always double layer type. 
(a) Closed windings 
(b) Open windings 
(c) Either of the above 
(d) None of the above 

Ans: a

6. The winding where dummy coils are used is sometimes called 
(a) duplex winding 
(b) triplex winding 
(c) forced winding 
(d) none of the above 

Ans: c

7. Dummy coil should not be used in 
(a) small machines 
(b) large machines 
(c) either (a) or (b) 
(d) none of the above 

Ans: b

8. Power transformers have rating 
(a) equal to 50 kVA 
(b) equal to 100 kVA 
(c) above 200 kVA 
(d) none of the above 

Ans: c

9. Power transformers should be designed to have maximum efficiency 
(a) at one-fourth load 
(b) at one-half load 
(c) at or near full load 
(d) any of the above 

Ans: c

10. In transformers using hot rolled steel, the cross-section of the yoke is made about _____ greater than that of the core 
(a) 5 percent 
(b) 10 percent 
(c) 15 percent 
(d) 30 percent 
(e) none of the above 

Ans: c

11. Yokes with rectangular cross-section are used for 
(a) small capacity transformers 
(b) medium capacity transformers 
(c) large capacity transformers 
(d) any of the above 

Ans: a



12. Cylindrical windings using circular conductors, employed in transformers, are 
(a) single layered 
(b) double layered 
(c) multi-layered 
(d) none of the above 

Ans: c

13. Helical windings are used in 
(a) distribution transformers 
(b) power transformers 
(c) shell type transformers 
(d) none of the above 

Ans: b

14. Multi-layer helical windings are commonly used in the transformers as high voltage windings 
(a) up to 20 kV 
(b) up to 50 kV 
(c) up to 80 kV 
(d) for 110 kV and above 

Ans: d

15. Disc windings are primarily used in 
(a) short capacity transformers 
(b) medium capacity transformers 
(c) high capacity transformers 
(d) any of the above 

Ans: c

16. Transformers with a capacity of up to _____ have a cooling radiator system with natural cooling (a) 2 MVA 
(b) 5 MVA 
(c) 7.5 MVA 
(d) 10 MVA 

Ans: d

17. The flash point of transformer oil should be higher than 
(a) 40°C 
(b) 60°C 
(c) 80°C 
(d) 104°C 

Ans: d

18. D.C.servo motors are used in 
(a) purely D.C. control systems 
(b) purely AC. control systems 
(c) both D.C. and AC. control systems 
(d) none of the above 

Ans: a

19. The stator of a D.C. machine comprises of 
(a) main poles 
(b) interpoles 
(c) frame 
(d) all of the above 

Ans: d

20. In a D.C. machine, the number of brush arms is _____ the number of poles. 
(a) less than 
(b) equal to 
(c) greater than 
(d) none of the above 

Ans: b

21. In D.C. machines the number of slots per pole usually lies 
(a) between 2 to 4 
(b) between 6 to 8 
(c) between 9 to 16 
(d) between 20 to 30 

Ans: c



Tags- 
#MCQ on Electrical Machine Design for Electrical Engineering 
#Electrical Machine Design questions and answers 
#electrical engineering mcq question answer 
#Electrical Machine Design objective questions 
#electrical engineering mcq
#machine design mcq
Share:

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

About

ElectricalNotes4u is a Blog for Electrical Engineering Students who want to learn Electrical Engineering online. We will Provide You Notes on all Major subject of electrical engineering. We also Provide Important MCQ that will help you to Prepare for Competitive Exam.