Most Asked Electrical Engineering Objective Question on Electric Traction

Electrical Engineering Objective Question on Electric Traction
1. The speed of a locomotive is controlled by
(a) flywheel
(b) gear box
(c) applying brakes 11.
(d) regulating steam flow to engine
Ans: d

2. For diesel locomotives the range of horsepower is
(a) 50 to 200
(b) 500 to 1000
(c) 1500 to 2500
(d) 3000 to 5000
Ans: c

3. The horsepower of steam locomotives is
(a) up to 1500
(b) 1500 to 2000
(c) 2000 to 3000
(d) 3000 to 4000
Ans: a

4. The overall efficiency of steam locomotive is around
(a) 5 to 10 percent
(b) 15 to 20 percent
(c) 25 to 35 percent
(d) 35 to 45 percent
Ans: a

Also Read - MCQ on Transmission and Distribution for Electrical Engineering

5. In a steam locomotive electric power is provided through
(a) overhead wire
(b) battery system
(c) small turbo-generator
(d) diesel engine generator
Ans: c

6. Which of the following drives is suitable for mines where explosive gas exists ?
(a) Steam engine
(b) Diesel engine
(c) Battery locomotive
(d) Any of the above

Ans: c

7. Overload capacity of diesel engines is usually restricted to
(a) 2 percent
(b) 10 percent
(c) 20 percent
(d) 40 percent
Ans: a

8. In case of steam engines the steam pressure is
(a) 1 to 4 kgf/cm2
(b) 5 to 8 kgf/cm2
(c) 10 to 15 kgf/cm2
(d) 25 to 35 kgf/cm2
Ans: c

9. Which of the following is the advantage of electric braking ?
(a) It avoids wear of track
(b) Motor continues to remain loaded during braking
(c) It is instantaneous
(d) More heat is generated during braking
Ans: a

10. Co-efficient of adhesion is
(a) high in case of D.C. traction than in the case of AC. traction
(b) low in case of D.C. traction than in the case of AC. traction
(c) equal in both AC. and D.C. traction
(d) any of the above
Ans: b

11. The friction at the track is proportional to
(a) 1/speed
(b) l/(speed)2
(c) speed
(d) none of the above
Ans: c

12. The normal value of adhesion friction is
(a) 0.12
(b) 0.25
(c) 0.40
(d) 0.75
Ans: b

13. Which of the following braking systems is used on steam locomotives ?
(a) Hydraulic system
(b) Pneumatic system
(c) Vacuum system
(d) None of the above
Ans: c


14. _____ method can bring the locomotive to dead stop.
(a) Plugging braking
(b) Rheostatic braking
(c) Regenerative braking
(d) None of the above
Ans: a

15. The value of co-efficient of adhesion will be high when rails are
(a) greased
(b) wet
(c) sprayed with oil
(d) cleaned with sand
Ans: d

16. The voltage used for suburban trains in D.C. system is usually
(a) 12 V
(b) 24 V
(c) 220 V
(d) 600 to 750 V
Ans: d

17. For three-phase induction motors which of the following is the least efficient method of speed control ?
(a) Cascade control
(b) Pole changing
(c) Rheostat control
(d) Combination of cascade and pole changing
Ans: c

18. _____ have maximum unbalanced forces
(a) Diesel shunters
(b) Steam locomotives
(c) Electric locomotives
(d) Diesel locomotives
Ans: b

19. The return circuit for tramcars is through
(a) neutral wire
(b) rails
(c) cables
(d) common earthing
Ans: b

20. Specific energy consumption is least in _______ service.
(a) main line
(b) urban
(c) suburban
Ans: a

21.  _______ was the first city in India to adopt electric traction.
(a) Delhi
(b) Madras
(c) Calcutta
(d) Bombay
Ans: d

Also ReadMCQ on Electrical Machine Design for Electrical Engineering

22. _______ frequency is not common in low frequency traction system
(a) 40 Hz
(b) 25 Hz
(c) 16 Hz
Ans: a

23. For 25 kV single phase system power supply frequency is
(a) 60 Hz
(b) 50 Hz
(c) 25 Hz
(d) 16 Hz
Ans: b

24. Suri transmission is
(a) electrical-pneumatic
(b) mechanical-electrical
(c) hydro-mechanical
(d) hydro-pneumatic
Ans: c

25. In case of a steam engine an average coal consumption per km is nearly
(a) 150 to 175 kg
(b) 100 to 120 kg
(c) 60 to 80 kg
(d) 28 to 30 kg
Ans: d

26. If the co-efficient of adhesion on dry rails is 0.26, which of the following could be the value for wet rails ?
(a) 0.3
(b) 0.26
(c) 0.225
(d) 0.16
Ans: d

If You like our work please share this Electrical Engineering Objective Question on Electric Traction with other friends, what next you expect from us please tell us via comment.
Share:

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

About

ElectricalNotes4u is a Blog for Electrical Engineering Students who want to learn Electrical Engineering online. We will Provide You Notes on all Major subject of electrical engineering. We also Provide Important MCQ that will help you to Prepare for Competitive Exam.