MCQ on Control System for Electrical Engineering

Multiple Choice Questions (MCQ) on Control System for Electrical Engineering

control system questions and answers for gate
1. For open control system which of the following statements is incorrect ? 
(a) Less expensive 
(b) Recalibration is not required for maintaining the required quality of the output 
(c) Construction is simple and maintenance easy 
(d) Errors are caused by disturbances 

Ans: b

2. In closed loop control system, with positive value of feedback gain the overall gain of the system will 
(a) decrease 
(b) increase 
(c) be unaffected 
(d) any of the above 

Ans: a



3. Which of the following is an open loop control system ? 
(a) Field controlled D.C. motor 
(b) Ward leonard control 
(c) Metadyne 
(d) Stroboscope 

Ans: a

4. ____ has tendency to oscillate. 
(a) Open loop system 
(b) Closed loop system 
(c) Both (a) and (b) 
(d) Neither (a) nor (b) 

Ans: b

5. A car is raining at a constant speed of 50 km/h, which of the following is the feedback element for the driver ? 
(a) Clutch 
(b) Eyes 
(c) Needle of the speedometer 
(d) Steering wheel 
(e) None of the above 

Ans: c

6. An automatic toaster is a ______ loop control system. 
(a) open 
(b) closed 
(c) partially closed 
(d) any of the above 

Ans: a

7. _____ is a closed loop system. 
(a) Auto-pilot for an aircraft 
(b) Direct current generator 
(c) Car starter 
(d) Electric switch 

Ans: a

8. Which of the following should be done to make an unstable system stable ? 
(a) The gain of the system should be decreased 
(b) The gain of the system should be increased 
(c) The number of poles to the loop transfer function should be increased 
(d) The number of zeros to the loop transfer function should be increased 

Ans: b

9. A.C. servomotor resembles 
(a) two phase induction motor 
(b) Three phase induction motor 
(c) direct current series motor 
(d) universal motor 

Ans: a

10. As a result of introduction of negative feedback which of the following will not decrease ? 
(a) Band width 
(b) Overall gain 
(c) Distortion 
(d) Instability 

Ans: a



11. In a control system the output of the controller is given to 
(a) final control element 
(b) amplifier 
(c) comparator 
(d) sensor 
(e) none of the above 

Ans: a

12. A controller, essentially, is a 
(a) sensor 
(b) clipper 
(c) comparator 
(d) amplifier 

Ans: c

13. Which of the following is the input to a controller ? 
(a) Servo signal 
(b) Desired variable value 
(c) Error signal 
(d) Sensed signal 

Ans: c

14. With feedback _____ increases. 
(a) system stability 
(b) sensitivity 
(c) gain 
(d) effects of disturbing signals 

Ans: a

15. The type 0 system has ______ at the origin. 
(a) no pole 
(b) net pole 
(c) simple pole 
(d) two poles 
(e) none of the above 

Ans: a

16. The type 1 system has ______ at the origin. 
(a) no pole 
(b) net pole 
(c) simple pole 
(d) two poles 

Ans: c

17. The type 2 system has ______ at the origin. 
(a) no net pole 
(b) net pole 
(c) simple pole 
(d) two poles 

Ans: d

18. _____ is not a final control element. 
(a) Control valve 
(b) Potentiometer 
(c) Electropneumatic converter 
(d) Servomotor 

Ans: b

19. Which of the following is an electromagnetically device ? 
(a) Induction relay 
(b) Thermocouple 
(c) LVDT 
(d) Any of the above 
(e) None of the above 

Ans: c

20. Which of the following can be measured by LVDT? 
(a) Displacement 
(b) Velocity 
(c) Acceleration 
(d) Any of the above 

Ans: d


21. Which of the following is the output of a thermocouple ? 
(a) Alternating current 
(b) Direct current 
(c) A.C. voltage 
(d) D.C. voltage 
(e) None of the above 

Ans: d

Tags- 
#mcq on Control System for Electrical Engineering
#Control System questions and answers
#Control System mcq
#control system questions and answers for gate
Share:

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

About

ElectricalNotes4u is a Blog for Electrical Engineering Students who want to learn Electrical Engineering online. We will Provide You Notes on all Major subject of electrical engineering. We also Provide Important MCQ that will help you to Prepare for Competitive Exam.