17 Most Asked Objective Questions or MCQ on Network Theorems for Electrical Engineering

Multiple Choice Questions(MCQ) on Network Theorem


MCQ on Network Theorems for Electrical Engineering

1. Kirchhoff s current law states that 
(a) net current flow at the junction is positive 
(b) Algebraic sum of the currents meeting at the junction is zero 
(c) no current can leave the junction without some current entering it. 
(d) total sum of currents meeting at the junction is zero 

Ans: b

2. Kirchhoffs current law is applicable to only 
(a) junction in a network 
(b) closed loops in a network 
(c) electric circuits 
(d) electronic circuits 

Ans: a

3. Thevenin resistance Rth is found 
(a) by removing voltage sources along with their internal resistances 
(b) by short-circuiting the given two terminals 
(c) between any two ‘open’ terminals 
(d) between same open terminals as for Eth 

Ans: d

4. An ideal voltage source should have 
(a) large value of e.m.f. 
(b) small value of e.m.f. 
(c) zero source resistance 
(d) infinite source resistance 

Ans: c


5. To determine the polarity of the voltage drop across a resistor, it is necessary to know 
(a) value of current through the resistor 
(b) direction of current through the resistor 
(c) value of resistor 
(d) e.m.fs. in the circuit 

Ans: b

6. Which of the following is non-linear circuit parameter ? 
(a) Inductance 
(b) Condenser 
(c) Wire wound resistor 
(d) Transistor 

Ans: a

7. For high efficiency of transfer of power, internal resistance of the source should be 
(a) equal to the load resistance 
(b) less than the load resistance 
(c) more than the load resistance 
(d) none of the above 

Ans: a

8. The circuit whose properties are same in either direction is known as 
(a) unilateral circuit 
(b) bilateral circuit 
(c) irreversible circuit 
(d) reversible circuit 

Ans: b


9. The circuit has resistors, capacitors and semi-conductor diodes. The circuit will be known as 
(a) non-linear circuit 
(b) linear circuit 
(c) bilateral circuit 
(d) none of the above 

Ans: a

10. Which of the following is not a nonlinear element ? 
(a) Gas diode 
(b) Heater coil 
(c) Tunnel diode 
(d) Electric arc 

Ans: b

11. Application of Norton’s theorem to a circuit yields 
(a) equivalent current source and impedance in series 
(b) equivalent current source and impedance in parallel 
(c) equivalent impedance 
(d) equivalent current source 

Ans: a

12. Millman’s theorem yields 
(a) equivalent resistance 
(b) equivalent impedance 
(c) equivalent voltage source 
(d) equivalent voltage or current source 

Ans: d

13. The superposition theorem is applicable to 
(a) voltage only 
(b) current “only 
(c) both current and voltage 
(d) current voltage and power 

Ans: d

14. Between the branch voltages of a loop the Kirchhoff s voltage law imposes 
(a) non-linear constraints 
(b) linear constraints 
(c) no constraints 
(d) none of the above 

Ans: b

15. While calculating Rth in Thevenin’s theorem and Norton equivalent 
(a) all independent sources are made dead 
(b) only current sources are made dead 
(c) only voltage sources are made dead 
(d) all voltage and current sources are made dead 

Ans: a

16. The number of independent equations to solve a network is equal to 
(a) the number of chords 
(b) the number of branches 
(c) sum of the number of branches and chords 
(d) sum of number of branches, chords and nodes 

Ans: a


17. The superposition theorem requires as many circuits to be solved as there are 
(a) sources, nodes and meshes 
(b) sources and nodes 
(c) sources 
(d) nodes 

Ans: c

Tags- 
#MCQ on electrical engineering 
#electrical engineering mcq with answer 
#network theorems mcq.
Share:

2 comments:

  1. Hi
    One of the reasons why electronics field have big network because bof network theory

    ReplyDelete

Popular Posts

About

ElectricalNotes4u is a Blog for Electrical Engineering Students who want to learn Electrical Engineering online. We will Provide You Notes on all Major subject of electrical engineering. We also Provide Important MCQ that will help you to Prepare for Competitive Exam.