MCQ on Economics of Power Generation for Electrical Engineering

Multiple Choice Questions (MCQ) on Economics of Power Generation for Electrical Engineering


MCQ on Economics of Power Generation
1. Depreciation charges are high in case of 
(a) thermal plant 
(b) diesel plant 
(c) hydroelectric plant 

Ans: a

2. A consumer has to pay lesser fixed charges in 
(a) flat rate tariff 
(b) two part tariff 
(c) maximum demand tariff 
(d) any of the above 

Ans: c



3. Which plant can never have 100 percent load factor ? 
(a) Peak load plant 
(b) Base load plant 
(c) Nuclear power plant 
(d) Hydro electric plant 

Ans: a

4. Diversity factor has direct effect on the 
(a) fixed cost of unit generated 
(b) running cost of unit generated 
(c) both (a) and (b) 
(d) neither (a) nor (b) 

Ans: a

5. Following power plant has instant starting 
(a) nuclear power plant 
(b) hydro power plant 
(c) diesel power plant 
(d) both (b) and (c) 
(e) none of the above 

Ans: d

6. Power plant having maximum demand more than the installed rated capacity will have utilisation factor 
(a) equal to unity 
(b) less than unity 
(c) more than unity 
(d) none of the above 

Ans: c

7. Salvage value of the plant is always 
(a) positive 
(b) negative 
(c) zero 
(d) any of the above 

Ans: d


8. _____ can generate power at unpredictable or uncontrolled times, 
(a) Solar power plant 
(b) Tidal power plant 
(c) Wind power plant 
(d) Any of the above 

Ans: d

9. Direct conversion of heat into electric power is possible through 
(a) fuel cell 
(b) batteries 
(c) thermionic converter 
(d) all of the above 

Ans: c

10. Direct conversion of heat into electrical energy is possible through 
(a) fuel cells 
(b) solar cells 
(c) MHD generators 
(d) none of the above 

Ans: c

11. During load shedding 
(a) system power factor is changed 
(b) some loads are switched off 
(c) system voltage is reduced 
(d) system frequency is reduced Efficiency is the secondary consideration in 

Ans: b

12. _______ will offer the least load. 
(a) Vacuum cleaner 
(b) Television 
(c) Hair dryer 
(d) Electric shaver 

Ans: d



13. _______ industry has the least power consumption per tonne of product. 
(a) Soap 
(b) Sugar 
(c) Vegetable oil 
(d) Caustic soda 

Ans: c

14. In a power plant if the maximum demand on the plant is equal to the plant capacity, then 
(a) plant reserve capacity will be zero 
(b) diversity factor will be unity 
(c) load factor will be unity 
(d) load factor will be nearly 60% 

Ans: a

15. Which of the following is the essential requirement of peak load plant ? 
(a) It should run at high speed 
(b) It should produce high voltage 
(c) It should be small in size 
(d) It should be capable of starting quickly 

Ans: d

16. A synchronous condenser is virtually which of the following ? 
(a) Induction motor 
(b) Under excited synchronous motor 
(c) Over excited synchronous motor 
(d) D.C. generator 
(e) None of the above 

Ans: c

17. In an interconnected system, the diversity factor of the whole system 
(a) remains unchanged 
(b) decreases 
(c) increases 
(d) none of the above 

Ans: c

18. Generators for peak load plants are usually designed for maximum efficiency at 
(a) 25 to 50 percent full load 
(b) 50 to 75 percent full load 
(c) full load 
(d) 25 percent overload 

Ans: b

19. Most efficient plants are normally used as 
(a) peak load plants 
(b) base load plants 
(c) either (a) or (b) 
(d) none of the above 

Ans: b

20. In India production and distribution of electrical energy is confined to 
(a) private sector 
(b) public sector 
(c) government sectors 
(d) joint sector 
(e) none of the above 

Ans: b

21. For any type of consumer the ideal tariff is 
(a) two part tariff 
(b) three part tariff 
(c) block rate tariff 
(d) any of the above 

Ans: b


22. The efficiency of a plant is of least concern when it is selected as 
(a) peak load plant 
(b) casual run plant 
(c) either (a) or (b) 
(d) base load plant 

Ans: c

23. Which lightening stroke is most dangerous ? 
(a) Direct stroke on line conductor 
(b) Indirect stroke on conductor 
(c) Direct stroke on tower top 
(d) Direct stroke on ground wire 

Ans: a

24. The knowledge of diversity factor helps in determining 
(a) plant capacity 
(b) average load 
(c) peak load 
(d) kWh generated 
(e) none of the above 

Ans: a



Tags - 
#objective electrical engineering 
#electrical engineering objective questions
#mcq on economics of power generation 
#hydro power plant objective questions
#power generation
#electrical quiz
#electrical objective question and answer
Share:

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

About

ElectricalNotes4u is a Blog for Electrical Engineering Students who want to learn Electrical Engineering online. We will Provide You Notes on all Major subject of electrical engineering. We also Provide Important MCQ that will help you to Prepare for Competitive Exam.